Dünya Kadın Hakları Günü’nde Mükemmel Kadınlardan Umut ve İlham Veren Öyküler

Author: endmuhendislik.web | Date: December 9, 2019

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Mükemmellik Topluluğunun (EMMT) üçüncüsünü düzenlediği ve geleneksel hâle getirdiği “Mükemmel Kadınlar Mükemmel İşler” söyleşi dizisinde, bu yıl da farklı alanlarda başarıyı yakalamış 6 kadın davetli, kadınlara ilham veren ve ‘sen de başarabilirsin’ diyen hikâyelerini katılımcılarla paylaştı.

Kadınları girişimci, yönetici, sporcu, iş ve bilim insanı, sanatçı, iş sahibi olma konusunda cesaretlendirmeyi amaçlayan etkinlik, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programın davetli konuşmacıları ise Samsun İş Kadınları Derneği (SAMİKAD) Başkanı Münevver Uğurlu, Türkiye’nin ilk kadın bilgisayar mühendisi Melek Bar Elmas, TEDx (paylaşmaya değer fikirlerin dile getirildiği yerel bir program) konuşmacısı Afife Küçükbenli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Amasya Başkan Yardımcısı Elif Kılıç, ‘Nebyan Doğal’ firmasının kurucu ortağı Nazlı Uyanık Yıldız ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Seher Sarı’dan oluştu.

Sunuculuğunu İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Arda Ersel’in üstlendiği etkinliğe; Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sermin Elevli ile Bölüm Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Fatih Yapıcı ve Dr. Öğr. Üyesi Naci Murat, Yöneylem Araştırması Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aslı Çalış Boyacı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“En büyük amacımız çağdaş bir toplum hâline gelmek”

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlayan programın selamlama konuşmasında söz alan EMMT Başkanı Harun Üstündağ “Bildiğimiz üzere 5 Aralık aynı zamanda Dünya Kadın Hakları Günü ve Dünya Mühendisler Günü olarak da kutlanıyor. Biz de birer mühendis adayı olarak böyle bir organizasyonu Dünya Kadın Hakları Günü’nde yapmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyoruz. Özellikle kadın cinayetlerinin arttığı ve bizim de maalesef seyirci kalmaktan başka hiçbir şey yapamadığımız bu son dönemde böyle etkinliklerle adımızı, amacımızı duyurmak, farkındalık yaratmak ve bir kadının neler başarabileceğini herkese göstermek EMMT olarak en büyük arzularımızdan birisi. 21. yüzyılda hâlâ böyle olayların gündeme gelmesi bizleri derinden etkiliyor olsa da bu olaylara şahit oldukça biz birbirimize daha kenetleniyoruz ve bir kadına kıyabilen gözü dönmüş canavarlara inat, kadının hayatımızdaki yerini ve önemini herkese duyurmak için daha çok çabalıyoruz. EMMT olarak en büyük gayemiz; bu olayların daha fazla yaşanmaması için insanları şiddetten uzak tutmak, hep birlikte çağdaş bir toplum hâline gelebilmek.” diye konuştu.

Ceren Özdemir ve katledilen diğer kadınlar anıldı

Önceki gün Ordu’da hunharca katledilen üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’i anan EMMT Başkanı Üstündağ sözlerini şöyle tamamladı: “Yalnızca bir dakika haber bültenlerine çıkıp, birkaç gün konuşulup daha sonra unutulmak için verilmiyor bu canlar. Biz unutmayacağız; Özgecan Aslanları, Emine Bulutları, Şule Çetleri unutmadık, unutturmayacağız. O vahşiler, şiddete meylettikçe biz daha çok sevgiye yöneleceğiz ve hepimiz eminiz ki bu haklı davayı bir gün biz kazanacağız."

Programın açılış konuşmasını yapan Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sermin Elevli ise 5 Aralık 1934’te Türk kadınına seçme seçilme hakkının verilmesinin 85. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak “Bu hakkı birçok Batılı ülkeden daha önce veren bir ülkenin Cumhuriyet kadını olarak böyle bir günde sizlerle bir arada olmaktan duyduğum mutluluğu ve gururu ifade etmek istiyorum.” dedi.

“İlham veren kadınlar her türlü zorluğa rağmen özellikle erkek egemen iş hayatında var olabilmiş ve başarıya ulaşmış kişilerdir” Kadınların, öncelikle birey olarak kabul edilmesinin gerektiğini vurgulayan Bölüm Başkanı Elevli, devamında “Kadın demek, toplumumuzdaki algıyla yalnızca anne, kız ya da kız kardeş demek değil. Kadınlarımızı öncelikle bir birey olarak kabul etmeliyiz. Tarih boyunca adaletsizliğe uğrayan ve elde ettiği tüm haklara, tırnaklarıyla kazıyarak ulaşan bireylerdir kadınlar. İlham veren kadınlar ise her türlü zorluğa rağmen özellikle erkek egemen iş hayatında var olabilmiş ve başarıya ulaşmış kişilerdir. Bugün de bu başarıya imza atmış kadın konuklarımızı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyor, ilgilerinden ötürü kendilerine şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

“Bir işte mükemmellik varsa, orada bir ekip çalışması ve altyapı vardır”

Konuşmaların ardından, programın ilk konuşmacısı SAMİKAD Başkanı Münevver Uğurlu, eskiden bedestende ticaret yapan bir ailenin üyesi olarak iş hayatındaki mücadelesini ve deneyimlerini paylaştığı sunumunda, başarının ekip çalışmasının ürünü olduğunu belirterek öğrencilere “Tek başına hiçbir şey mükemmel değildir. Yani bir işte mükemmellik varsa orada bir ekip çalışması ve altyapı vardır. Yapılan işi derleyen ve mükemmelleştiren birçok unsur bulunuyor. Nasıl ki ailenizin desteğiyle buradaysanız değerli akademisyenlerimizin bilgi birikimi ve kılavuzluğunda da geleceğinize yön vereceksiniz.” tavsiyesinde bulundu.

“Mesafe katedebilmeniz eğitiminize, insan ilişkilerinize ve inovatif bakış açınıza bağlı”

Bilişim ve teknolojinin yeni kuşaklara önemli imkânlar sunduğuna dikkat çeken Başkan Uğurlu, devamında “İnternette artık 24 saat ticaret var, iş akışı inanılmaz boyutlarda, âdeta dünyayı birlikte yaşıyoruz. Dolayısıyla hayatınızı bu hıza ve tempoya göre planlarsanız, hedeflerinize adım adım ulaşmada önemli mesafeler katedebilirsiniz. Bunu da bilginizle, eğitiminizle, insan ilişkilerinizle ve tabii ki teknoloji ve inovatif bakış açınızla gerçekleştirebilirsiniz. Bu anlamda benim için insan kaynakları çok çok değerli. Örneğin stajınızı verimli bir şekilde yapmaya çalışın, lütfen naylon stajdan uzak durun zira edindiklerinizi ancak uygularsanız iş hayatında başarılı olabilirsiniz. Kısacası, bütün tecrübe ve kazandıklarınızla bir hikâyeniz olmalı, yoksa bir başkasının kopyası olursunuz. SAMİKAD olarak sizlerin her zaman yanınızdayız, hepinize başarılar ve mutluluklar diliyorum.” sözlerine yer verdi.

Ardından programın diğer konuşmacılarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Seher Sarı da Cumhuriyet’in ilk kadın doktoru Safiye Ali ile Türkiye’nin ilk kadın jinekoloğu Pakize İzzet Tarzi’nin zorlu ve mücadeleci yaşam öykülerinden kesitler sunarken onları her zaman örnek aldığını belirtti.

“Başkaları için derece yapmak başarıyken benim için normal bir durumdu”

Uzman Doktor Seher Sarı söyleşisini kendi yaşam öyküsünden anekdotlarla sürdürürken küçüklüğünden beri hep kendi parasını kazanmaya çalıştığına, iyi bir öğrencilik dönemi geçirdiğine işaret ederek “Okuldayken hep derecelerim oldu ve başarının ne demek olduğunu bilmiyordum aslında ve başarı bana göre bu değildi, bu durum normaldi benim için, diğer insanlar galiba farklı düşünüyordu.” diye konuştu.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Uzman Doktor Sarı, konuşmasında üniversite yıllarındaki çalışma temposu ve anılarını da katılımcılarla paylaştı.

Bütün gün devam eden programda sonrasında Türkiye’nin ilk kadın bilgisayar mühendisi ve Üretkeniz. Biz projesinin yaratıcısı Melek Bar Elmas, TEDx konuşmacısı Afife Küçükbenli, TOBB Kadın Girişimciler Amasya Başkan Yardımcısı Elif Kılıç, 'Nebyan Doğal' firmasının kurucu ortağı Nazlı Uyanık Yıldız da girişimciliği ve kadınların bu yöndeki çabalarını, kendi deneyimleriyle ve farklı pencerelerden ele aldıkları söyleşilerini gerçekleştirdiler.

Programda, mücadeleci kişilikleriyle fark yaratan konuklara, EMMT Başkanı Harun Üstündağ ve üyeleri tarafından OMÜ Kampüsü’nde adlarına dikilecek fidanların sertifikaları takdim edildi.